Jag föredra denna kaka istället för den Amerikanska varianten med Philadelphiaost
Ingredienser till degen:
200 g mjöl
100 g socker
100 g smör eller margarin
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
till fyllning:
500 g kvark (fin)
70 g socker
2 dl vispgrädde
3 ägg (separerat)
2 msk vaniljsås pulver
1 riven skal av citron/lime
Knåda/blanda 200 g mjöl, 100 g socker,
100 g rumstemperad smör eller margarin,
1 ägg och bakpulver väl tillsammans.
Låt degen vila i kylskåp som en boll med plastöverdrag ca 30 minuter
medans du börjar med fyllningen.
Fördela degen jämnt i en smörjd och mjölad springform (28 cm).
Behöver inte gå upp till kanten.
Fyll en skål med 500g Kvark, 70 g socker och blanda ihop.
De 3 ägg ska separeras och äggulorna blandas
direkt i kvarkblandningen samt 2 dl grädde
häll i 2 msk vaniljsåspulver, riven skal av citronen/lime i ostmassan
vispa äggvita hård och
lyft sedan in äggvitan försiktig med en degspade.
Häll Ostmassa på degen, täck hela formen med alufolie
har du varmluftsugn så använd en gummisnudd för att hålla den kvar
Baka vid 170 ° under ca 60 - 90 min. beroende av din ugn - gas, el, varmluft
Ta bort locket 10 minuter innan den är klar om du vill ha en gyllen färg på kakan
Låt kakan svalna ordentligt innan du skär i den!
Tips: får du ej tag i kvark kan du använda keso
(inte den grova sallads kesosorten)