Moussaka är den Grekiska gratängen som liknar lasagne
istället för pastaplattor så använder man skivad potatis & aubergin
Jag skriver "ca" för att det beror på hur stor och hög din gratängform är
Detta behöver du för ca 4-6 p.
!/2 kg skalad skivad (2 -3mm) potatis
250 g köttfärs (blandfärs är bäst)
1& 1/2 hackad lök
2 rivna morötter
1 aubergine (äggplanta)
2 dl mjölk
1 dl yoghurt
3 msk tomatpuré
3 st vitlöksklyftor
50 gr riven gratängost
20 gr smör/ margarin
3 - 4 msk olivolja/rapsolja
1 buljongtärning
3 msk vetemjöl
2 tsk socker
salt, peppar
1 tsk
timjan
1 tsk
muskot (kan utelämnas)
gör så här:
Koka de skivade potatisen ca 15 minuter
( de ska vara fortvarande fasta i konsistensen)
sila av och sköl i kall vatten! ställ åt sidan
Aubergine:
Skiva aubergine i 2-3 mm tjocka skivor, salta på båda sidor
och placera på hushållspapper ca 10 minuter
de kommer
att släpper vatten
som pappret ska suga up
stek de torkade skivorna i mycket olja på båda sidor gyllene brun
OBS risk för stänkeffekt!
placera igen skivorna på nytt hushållspapper
så att oljan sugs bort -
ställ åt sidan för att svalna
Köttfärssåsen:
I en lågbottnad kastrull bruna du
1hackd lök & morötter i lite olja,
tillsätt pressade vitlöksklyftor,
ca 1 tsk timjan samt köttfärsen.
Rör om hela tiden med en träslev
tills all köttfärs har delad på sig.
Tillsätt tomatpuré, smulad buljongtärning,
1 msk vetemjöl- rör om ordentligt
och tillsätt vatten
tills det har blivit en tunn sås-
lite salt & peppar samt 2 tsk socker -
låt småputtra under lock i ca 10-15 minuter (rör om då & då ! ) ställ åt sidan
Vita såsen:
Brun 1/2 hackad lök i ca 15 gr smör
gyllene brun,
tillsätt 2 msk vetemjöl, rör om med en träslev
tills du inte se vita mjölet längre,
blir det klumpar så tillsätt mera smör -
fyll på sakta den kalla mjölken
medans du rör om med
en lågbottnad visp och sedan yoghurten -
tillsätt salt, peppar & lite riven muskot
Låt koka upp under omrörning. Blir den för tjock -
tillsätt lite vatten. ställ åt sidan
Sätt på ugnen -175°
Smör ugnsformen med resten av smöret -
placera ett lager med potatis på botten -
lite salt & peppar
på
Häll över köttfärssåsen och sedan auberginskivorna
-
ett nytt lager med resten av potatisen -
salt & peppar
och sedan den vita såsen på toppen,
strö på riven ost
och grädda i ca 20 minuter i mitten av ugnen