Plantain är medlem i bananfamiljen.
Kallas även för mjölbanan.
Den är en stärkelserik,
har låg sockerhalt men måste kokas innan servering
och är olämpligt rå.
Plantains kommer från Indien och odlas mest i tropiska klimat.
Används som pasta och potatis eller i sallad i Karibien.
Där äts den oftast friterad eller stekt..
Säljs i färskvarudelen av stormarknaden,
de brukar likna gröna bananer,
men väl mogna kan vara svart i färgen.
Denna grönsak-banan kan smakar annorlunda i varje skede av utvecklingen.
Köttet på frukten förblir krämig, gulaktiga eller lätt rosa.
När skalet är grönt till gult, är smaken av köttet intetsägande och dess konsistens är stel.
Eftersom skalet ändras till brunt eller svart,
har den en sötare smak
och mer av en bananarom, men fortfarande håller en fast form när den steks
Ingredienser för ca: 4 portioner:
2 Plantains, mycket mogen
(gul med svarta fläker helst)
6 msk olivolja/rapsolja
2 msk limejuice, färsk (ca 4st)
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar, helst nymalen
2 st. färsk paprika (olika färger)
1 gurka
1 vitlöksklyfta, hackad (frivilligt)
Så här gör du:
Skala mjölbananer genom att skära igenom skalet på längden och glider fingrarna under huden för att dra bort det.
Placera hela bananen i en medelstor kastrull
med så mycket vatten att de täcks koka upp och låt sjuda i cirka tio minuter
eller tills dem är mjuka nog
att tränga igenom med en gaffel.
Om du använder mogna bananer de som har blivit gul och utvecklar svarta fläckar,
kommer 10 minuter att bli bra,
de gröna kommer att ta längre tid och kommer inte att smaka lika bra
Häll av vattnet och ställ åt sidan att svalna.
Dela paprika i mitten, ta bort innehållet och skär den i långa tunna skivor.
Skala gurkan, dela den längs med och skrapa bort kärnor med en sked.
Skiva gurkan i en sned vinkel och lägg i en skål med paprika.
Vispa olja, limesaft, salt och peppar och vitlök tillsammans tills den är krämig
Skär de kylda bananer som gurkan
och blanda i skålen.
Häll marinaden över och blanda väl.
Servera vid rumstemperatur.
OBS: Denna sallad är bäst om den görs en timme eller så i förväg,
så att smakerna kan sätta sig.
Tips: du kan även ha strimlad
stekt kyckling i salladen.