kan man göra från färska tomater, tomatpuré eller krossade tomater
eller som jag ofta gör, både och!
Färska tomater om man vill lyxa till det, fungera bra, men då måste man skala den först
gör ett litet snitt på toppen av tomaten,
sänk den i kokande vatten ca 4 sekunder och skala på en gång.
dela i mitten och med en tesked och skrapa bort kärnor, hacka sedan tomathalvor.
Enkel tomatsås:
ca 4 – 6 portioner.
1 kg tomater eller 2x 400gr krossade tomater
2 st finhackade vitlöksklyftor
2 finhackad schalottenlök/ smålök/ gul lök
(schalottenlök/ smålök tycker jag passar best i ett hushåll, dels för att man behöver inte så mycket av den
och ta mindre plats 1gul lök = 2 schalottenlök/smålök)
1 riven morot
2-3 msk olivolja/rapsolja
1/2 dl hackade basilikablad eller 1 msk torkad basilika
1 msk oregano
1/2 tsk salt efter smak
1/2 tsk svartpeppar efter smak
1/2 tsk riven muskot
eller några droppar worcestershiresås/ maggi
1 st lagerblad
2 msk tomatpure
1 hel buljongtärning höns/kött
1 msk strösocker
Så här gör du:
Fräs lök, morot gyllene brun - i oljan
tillsätt kryddor - basilika , oregano, vitlök, riven muskot, lagerblad, tomatpuré
rör om- tillsätt tomater och lite vatten tills tjockleken är lagom
Tillsätt buljongtärning, salt & peppar samt socker
( små & stora barn älska att ha lite kanel i såsen =1/2 tsk)
låt koka i ca 10-15min.
Ska såsen vara till en fiskrätt - ha lite riven citronskal samt vitvin i.
Till en kötträtt kan du ha i lite paprika/chilifrukt (färsk eller pulver ) samt lite rödvin.
Samma grund som ovan, fungera perfekt till bolognese (köttfärssås)
men då ska köttet fräsa med lök & morötterna i ca 15 minuter först.
Lycka till!