Den bästa pizzan åstadkommer du om du du använder
en så kallad pizzasten som du sätter i ugnen på 275° innan.
På denna placera du din pizza med en pizzaspade.
Pizzan får en ugnsbakad känsla och tar bara 4-5 minuter att grädda.
Till degen behöver du:
50 gr färsk jäst (torr jäst funkar med men den blir absolut bättre med färsk jäst)
700 gr (7 dl)
Vetemjöl special
3 dl ljummet vatten (37°)
2 tsk socker
1 tsk salt (helst flingsalt)
4 msk olivolja/rapsolja
2 msk mjölk
Smula jästen i ca 1/2 dl ljummet vatten och rör ut den med en visp- tillsätt resten av vatten, salt & socker.
Häll siktade mjölet i en köksblandare
(eller lägg mjölet på en bakbord där du gör ett kraterhål i mitten)
tillsätt vattenblandningen och böra arbeta degen
medan du sakta hälla i olivoljan & mjölken,
blanda i ca 2 minuter (köksblandaren) eller minst 4 minuter för hand.
Fastnar degen på bakbordet - använd lite vetemjöl blandat med majsena
så lossna den. Låt degen vila övertäckt med en köksduk 10-15 minuter
- dela degen i ca 140 gr bollar och knåda lite till,
dessa bollar ska vila minst 30 minuter till övertäckt.
Har dina ingredienser klara innan du platta ut degen för hand
(eller med en degrulle) använd en blandning
av vetemjöl/majsena på bakbordet så fastnar degen inte när du ska lyfta upp den.
Några tips på pizzatoppings:
pensla kanterna med lite olivolja bred ut tomatsås-färska basilikablad-kapris samt körsbärstomater som torkas i ugn 20 minuter 120° grader
toppa med mozzarella efter gräddning.
eller med färsk riven parmesan
pensla degen med olivolja, lägg på tunn lager med riven färsk parmesan
& tunnskivade råa potatis,
lite havssalt, rosmarin och lite svartpeppar grädda 250° 4-5 minuter
garnera med mozzarella, ansjovis samt lite ruccola
grädda i 250° 4-5 min.