Det tar lite tid att göra färsk pasta,
men den är så god
att man inte kan sluta göra mera!
Ingredienser (4 portioner)
2 dl durumvete / eller special vetemjöl
2 dl special vetemjöl
2 st ägg
1,5 msk vatten
2 msk olivolja
Gör så här:
Antingen blanda du alla ingredienser i en matberedare
eller så arbetar du för hand genom att göra en grop i mitten av mjölet
och häller alla ingredienser där enligt första bilden ovanför.
Böjra sakta blanda från mitten med en gaffel och sedan med båda händer till en smidig deg. Täck degen med plastfolie eller bakduk
och låt den vila i rumstemperatur ca 30 minuter.
Dela degen i mindre bitar och kavla ut till tunna plattor eller använd en pastamaskin se bild 2
Vik ihop degen igen dunsta lite mjöl på bordet och kavla ut igen gör detta minst 3 ggr.
Eller med pastamaskinen börja med den grövsta delen steg 3,
vik ihop degen igen och dunsta lite mjöl på degen och gå genom maskinen i steg 2
och likadan tills du kommer igenom steg 1
Skär pastaplattorna i önskad form eller använd dem som de är i t.ex. lasagne
Koka pasta i kokande vatten med ganska mycket salt (1-2 msk) och 1 msk olja i ca 2-3 minuter.
Färsk pasta bör ätas med detsamma - om inte -snabbkyla i isvatten - sila och låt torka till senare ( koktid 1 minut)